понеделник, 14 юли 2014 г.

Добре дошли!




Здравейте, 

Добре дошли в блога Тера Загора(бълг. Земя Загорска, Загора- алтернативно име през средновековието за обозначаване на България, означаващо "земята зад планината", взимайки предвид факта, че българската държава и в средновековието често е била ограждана от планини). С този първи пост бихме искали да ви запознаем накратко с идеята на блога и хората, които стоят зад него.

Ние сме Йордан Николов и Константин Захариев, двама любители на българската история и в този блог ще се занимаваме с българското и като цяло балканското средновековие с превез към периода на Второто българско царство, в частност периода на царуването на цар Иван Александър (1331-1371), когато Търновското царство навлиза в своя последен златен период в навечерието на османското нашествие на Балканите. 




Унгарска делегация в Търново(Хроника Пикта, Унгария, XIVв.)
Ще се занимаем най-вече с детайли от историята на този период, традициите във въоръжението и снаряжението на българските войни, облеклото и бита на хората по онова време. Това са все, за съжаление, теми, които са все още слабо засегнати в изследвания или пък дори да са засегнати са недостатъчно задълбочени или пък са изкривени поради най-различни субективни и обективни фактори. Именно затова ние бихме желали да отделим повече внимание на тези въпроси, да запознаем читателите повече с проблемите по тях, да поразсъждаваме върху тях, опитвайки се да стигнем до истината, до колкото това е възможно.

Също така имаме намерение и да отразяваме събития, които влизат в графата „Жива история” и се отнасят по някакъв начин към тематиката на блога, а именно- въстановки, средновековни панаири и прочие, защото те също помагат за едно по-добро разбиране на историческия период и именно затова развитието им е от изключително важно значение.

Благодарим ви и се надяваме, че това, което се пише тук,  ще заслужи вниманието ви и ще обогати, както вас, така и нас.




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.